Ga verder naar de inhoud
zeemaal 01 Lowres laika sienvanmaele
Podium Theater / Lente

Zeemaal

Laika

Data

do 24.04.25 | 19u
tickets
vr 25.04.25 | 19u
tickets
za 26.04.25 | 19u
tickets

Locatie

Den Douwe
Beverselaan
1853 Strombeek-Bever

Tickets

ā‚¬35 Basisprijs
ā‚¬35 65+
ā‚¬35 -21/dagstudent
ā‚¬35 Vriendenprijs
ā‚¬35 Abo extra Westrand

Kan je de wereld redden vanuit de keuken? Sien Vanmael denk alleszins van wel en demonstreert het in dit theaterdiner.

zeemaal 07 Lowres laika sienvanmaele

Kan je de wereld redden vanuit de keuken? Sien Vanmaele zoekt naar oplossingen om haar planetaire bezorgdheid te bedwingen. Haar queeste start bij de zee, de plek waar ze vandaan komt, waar alle leven uit voortkomt. Ze neemt je mee op een zintuiglijke reis langs stranden en kliffen, brengt verslag uit van ontmoetingen met zeewier oogsters en zilte landbouwers en filtert de plastic soep uit haar stadsleven. Ze laat je kijken, luisteren, ruiken, voelen, proeven, maar ook snijden, stampen en mengen.

ZEEMAAL is een avond vol hoop, een verbindend diner waarin je nieuwe manieren ontdekt om naar onze stormachtige realiteit te kijken.

Sien is niet aan haar proefstuk toe. Ondersteund door Laika creĆ«erde ze eerder de food performances Witlof from Syria (2017) en Kookworkshops ter voorbereiding op het einde van de wereld (2021). ZEEMAAL is het eerste deel van een drieluik over de zorg voor de wereld van morgen. Het tweede deel, LANDMAAL, ging in premiĆØre op BLOK-BLOC 2023. Later volgt er nog LUCHTMAAL.

ZEEMAAL werd geselecteerd voor Het TheaterFestival 2023 Ć©n Het Nederlands Theaterfestival 2023

tekst en spel Sien Vanmaele | zintuiglijk concept Peter De Bie, Sien Vanmaele | muziek Jason Dousselaere | scenografie Studio Kuurjeus, Peter De Bie | eindregie Jo Roets | kostuum Manuela Lauwers | dramaturgie Mieke Versyp | keuken Sara Sampelayo, Jean-Philippe Poncin, Annelotte Van Aarst | lichtontwerp Thomas Stevens | techniek en productie Anton Van Haver, Rik Van Gysegem, Tom Van den Brande, Robin Angst, Dag Jennes, Pieter Smet | coproductie Theaterproductiehuis Zeelandia/Zeeland Nazomerfestival, de Brakke Grond, Le Channel, scĆØne nationale de Calais, Perpodium

Pers

"Ontwapenend, maar allesbehalve naĆÆef. Genereus, maar vanuit een groot zelfbewustzijn. Vol, maar nergens overdadig. ZEEMAAL boort een nieuwe wereld aan."
ā€“ Juryrapport Het TheaterFestival, 29/05/2023

"Hoe moeten we ons verhouden tot de veranderingen in ons klimaat? Sien Vanmaele doet met ZEEMAAL een weergaloze voorzet in een poging tot antwoorden hierop."
ā€“ Juryrapport Het Nederlands Theaterfestival, 18/05/2023

Zo zout heb je het nog nooit gegeten: ā€˜Zeemaalā€™ is zinnenprikkelend tafeltheater
"Iedere voorstelling vormt, net als Zeemaal, een versmelting van diner en theater. Want bij Laika geloven ze heilig in het zogeheten begrip ā€˜convivialiteitā€™, volgens het woordenboek een ā€˜in een groep of geĀ­zelĀ­schap heerĀ­senĀ­de sfeer van feesĀ­teĀ­lijĀ­ke saamĀ­hoĀ­rigĀ­heid en joie de viĀ­vreā€™."

ā€“ de Volkskrant (Annette Embrechts), 24/08/2022

Smakelijk! Tijdens ā€˜Zeemaalā€™ leer je koken met zeegroenten en oerwater
"Het hoofdgerecht, het zeemaal uit de titel, is als een toetje na anderhalf uur meegenomen te zijn in de onderwaterwereld van Vanmaele. En dat smaakt best naar meer."

ā€“ BN De Stem (Martijn Schraven), 18/08/2022

Koken tegen het einde van de wereld
"Anders eten is anders leven, met die hoopgevende boodschap ga je naar huis. Een tripje naar de zee zal nooit meer hetzelfde zijn."

ā€“ De Standaard (Charlotte De Somviele, Gilles Michiels), 08/07/2022

Theatermaakster Sien Vanmaele serveert zeewier met brownie, en klimaatangst
"Laika's jarenlange ervaring met culinair theater boost de taal van Vanmaele, op visueel Ć©n op inhoudelijk vlak."

ā€“ Knack Focus (Els Van Steenberghe), 05/07/2022

Reportage
"Theatermaakster Sien Vanmaele probeert de wereld te redden door te koken"

ā€“ ATV (Eline Vandenbroucke), 29/06/2022

Actrice Sien Vanmaele laat toeschouwers koken bij Zomer Van Antwerpen:
ā€œZoute smaak van zeewier is verbazend lekkerā€"In AziĆ« wordt er al eeuwen gekookt met zeewier. Europeanen hebben die gewoonte niet. Daarom wilde ik in ZEEMAAL zeewier en zilte planten verwerken in gerechten uit de westerse keuken. Door het publiek er in een aangepast decor mee te laten koken kunnen ze de producten ook ten volle voelen, ruiken en proeven."

ā€“ Gazet Van Antwerpen (Ilse Dewever), 11/06/2022

Koken voor een betere wereld
"Haar onderzoek heeft Vanmaele alvast een stuk optimistischer gemaakt over de toekomst van onze planeet. ā€œIk heb met zoveel inspirerende mensen gepraat, zoveel mogelijke oplossingen gezien. We kunnen vanuit onze keuken wel degelijk de wereld redden. De kansen liggen er. We moeten ze alleen durven te grijpen."

ā€“ De Morgen (Pieter Dumon), 22/04/2022

Ontdek meer

adjusting HOPE
Podium Theater / Muziek / Herfst

adjusting HOPE

Dirk Roofthooft, Nabou Claerhout & Thomas Janssens

wo 2.10.24
Schouwburg Cc Strombeek
Info & tickets
Thanks for Being Here
Podium Theater / Winter

Thanks for Being Here

Ontroerend Goed

vr 14.02.25
Schouwburg Cc Strombeek
Info & tickets
Brute Passie
Podium Theater / Klassiek / Lente

Brute Passie

SKaGeN

do 3.04.25
Schouwburg Cc Strombeek
Info & tickets